S sončnimi elektrarnami v energetski prehod - predstavitve govorcev

Konec minulega tedna je v okviru 53. MOS na Celjskem sejmu kot strokovna spremljajoča prireditev, potekala redna leta konferenca Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) z naslovom »S sončnimi elektrarnami v energetski prehod«. Predvsem zaradi ustreznih in pomembnih predstavnikov fotovoltaičnega sektorja, države in inovatorjev je bila konferenca dobro obiskana.

 

Predstavnik Ministrstva za infrastrukturo, Igor Lazar z Direktorata za energijo je poudaril, da novi zakonodajni paket odpira veliko možnosti v smeri krepitve fotovoltaike na področju malih in velikih proizvajalcev pri čemer uvaja tudi nove pravne subjekte – skupnost OVE. Cilj je tudi olajšati postopke. Temu se bodo namenjale tudi državne podpore.

 

V svoji predstavitvi je prof. dr. Marko Topič poudaril dokazano konkurenčnost fotovoltaike v primerjavi z vsemi ostalimi viri energije. Poudarek je podkrepil z letošnjo izjavo dr. Fatih Birol-a, direktorja Mednarodne agencije za energijo (IEA), sicer zaveznice fosilnih virov energije, da je fotovoltaika postala kraljica svetovnih električnih trgov. Predstavljena je bila tudi vloga in pomen Evropske platforme za tehnologijo in inovacije na področju fotovoltaike (ETIP PV), katere predsednik je dr. Marko Topič.

 

Roman Bernard iz družbe Ngen d.o.o. je predstavil možnosti hrambe viškov električne energije iz individualnih sončnih elektrarn. Pri čemer vse deluje v realnem času, stranka pa lahko celoten proces spremlja preko mobilne aplikacije.

 

Predstavitve govornikov na konferenci Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) z naslovom »S sončnimi elektrarnami v energetski prehod« so dosegljive na spodnjih povezavah: